Maisonnette Bistro : Faire sa propre tourtière

Maisonnette Bistro : Faire sa propre tourtière

De nos jours, ce n’est pas une surprise si les gens vont passer Noël et le jour de l’An à la maison. Après tout, la situation actuelle a empêché de nombreuses personnes de quitter leur maison. Étant donné que les gens n’auront pas beaucoup de liberté pour acheter de la nourriture pour les célébrations, ce sera une bonne idée d’essayer de cuisiner vous-même. Quel meilleur plat que la tourtière du Québec?

La tourtière ou pâté à la viande canadien est originaire de la province de Québec. Il est généralement composé de viande de porc, de veau ou de bœuf hachée et de pommes de terre, et fait partie de la rébellion de Noël ou du long dîner avant le jour de Noël et pendant le réveillon du Nouvel An. Cependant, au lieu d’en acheter cette année, pourquoi ne pas essayer d’en fabriquer un à la maison ? Vous trouverez ci-dessous une recette que vous pouvez essayer. 

N’oubliez pas de le préparer au moins 3 à 4 heures à l’avance.

Ingrédients

Garniture

  • 1 ½ livre de porc ou de veau haché
  • 1 ½ livre de bœuf haché
  • 2-3 oignons, finement hachés
  • 2 cuillères à soupe d’huile
  • 6 pommes de terre, cuites puis écrasées
  • 1-2 tasses de bouillon de bœuf ou de légumes (ou eau)
  • 1 c. Cannelle moulue
  • 1 c. à thé de muscade moulue
  • ½ c. à thé de clous de girofle
  • Sel et poivre au goût

Croûte à tarte

Donne deux tartes couvertes ou quatre coquilles

  • 5 tasses de farine
  • 1 ½ c. Sel
  • 2 ½ tasses de shortening
  • 1 œuf
  • ½ tasses d’eau
  • 1bsp. Vinaigre

Procédure

  • Commencez par faire la garniture. Pour ce faire, faites chauffer une grande poêle et ajoutez de l’huile. Faire revenir les oignons émincés jusqu’à ce qu’ils caramélisent. 
  • Mélanger le porc haché et le bœuf dans un bol. Ajouter les oignons, puis les remettre dans la poêle pour cuire. Hacher la viande pendant qu’elle cuit dans la poêle.
  • Après 10 minutes, ajoutez le reste des ingrédients à la viande comme le bouillon, la purée de pommes de terre et les épices. Réduire à feu doux et laisser mijoter environ 30 minutes. Assurez-vous de remuer de temps en temps jusqu’à ce qu’il n’y ait plus de liquide. 
  • Retirer le mélange du feu et goûter la viande. Vous pouvez l’ajuster en ajoutant du sel, du poivre ou d’autres épices, mélanger et laisser refroidir.

Faire la croûte

  • Mélanger la farine et le sel dans un saladier. Ajouter le shortening et mélanger jusqu’à ce qu’il forme une pâte friable. 
  • Dans un autre bol, battre ensemble l’œuf, l’eau et le vinaigre et les mélanger à la pâte jusqu’à ce qu’elle soit humidifiée. Divisez en quatre parts égales.
  • Étalez une des pâtes et placez-la dans un moule à tarte de 9 pouces. Versez la moitié du mélange de viande et étalez-les uniformément, en tapotant un peu pour les comprimer. 
  • Badigeonner le bord de la tarte avec de l’eau et placer le deuxième cercle de pâte et presser les bords ensemble pour sceller. Faites de même pour faire la deuxième tarte.
  • Battez un œuf et le lait ensemble pour faire une dorure d’œuf. Badigeonner le dessus des tartes et autour de la croûte. Cela lui donnera une belle lueur dorée. 
  • Coupez une fente ou deux en haut pour les évents de vapeur et faites cuire au four à 375 F pendant environ 50 minutes.

Une fois cela fait, vous pouvez le mettre sur une grille de refroidissement pour qu’il refroidisse un peu, ou servir directement la tarte. Vous pouvez également ajouter différentes épices ou viandes dans votre tarte, ce qui surpasse celles achetées en magasin. Prendre plaisir!

Maisonnette Bistro: Comment choisir l’emplacement idéal pour votre bistro

Maisonnette Bistro: Comment choisir l’emplacement idéal pour votre bistro

Des milliers de personnes rêvent de créer et de posséder un bistro à succès. Cependant, le chemin vers la réussite entrepreneuriale peut être difficile, surtout si vous ne connaissez pas les aspects cruciaux de votre entreprise. 

L’une des choses les plus importantes à prendre en compte avant de démarrer une entreprise est son emplacement. Bien que de nombreuses entreprises optent maintenant pour une plate-forme en ligne pour fonctionner, disposer d’un emplacement physique sera essentiel pour développer votre entreprise. C’est pourquoi vous devez choisir le bon emplacement pour votre entreprise.

Un bon emplacement est plus difficile à trouver que la plupart d’entre vous ne le pensent. Ce qui peut ressembler à l’endroit parfait peut s’avérer être une mauvaise idée. Alors, comment savez-vous qu’un endroit est parfait pour votre entreprise? Voici quelques facteurs à prendre en compte avant de choisir un emplacement pour votre bistro: Faites

  1. une étude de marché

La situation géographique de votre bistro peut-elle soutenir votre entreprise? C’est la question la plus cruciale que vous devriez vous poser. Lorsque vous recherchez des emplacements, voyez si votre bistrot est facilement visible depuis la route principale.

Vous devez tenir compte de la zone desservie par votre entreprise. C’est parce qu’il a le plus de trafic automobile et, à son tour, offre une plus grande portée de la clientèle. Supposons que la tarification ne pose pas de problème, vous devez toujours choisir un emplacement au cœur du centre-ville. 

La réalisation d’études de marché dans votre région peut vous aider à déterminer si votre entreprise prospérera. Il est utile de savoir combien de personnes vivent dans la région ou si ces personnes sont vos clients cibles.

  1. Vérifiez la concurrence dans la région

Si vous ouvrez un bistrot, il est essentiel de comprendre à quoi ressemblera votre concurrence. Vérifiez combien de bistrots à succès sont similaires à celui que vous envisagez d’ouvrir et connaissez son prix ou ses styles de nourriture. 

Bien qu’un peu de concurrence soit une bonne chose, vous devez également vous démarquer sur le marché pour réussir. C’est pourquoi avant de choisir un emplacement, renseignez-vous sur les entreprises voisines de la région et déterminez comment cela affectera votre entreprise. Considérez à quel point le marché est saturé dans la région et trouvez un moyen pour votre entreprise d’attirer plus de clients et de se différencier de vos concurrents. 

  1. Considérez l’accessibilité du lieu

Naturellement, les gens voudront choisir l’option la plus pratique qui soit. C’est pourquoi vous devez tenir compte de l’accessibilité de l’endroit que vous regardez. Pensez à la distance qu’une personne pourrait être disposée à parcourir pour dîner dans votre bistrot. 

Si les clients ne peuvent pas s’y rendre facilement, ils sont moins susceptibles de venir. Considérer un emplacement avec un bon réseau routier et un accès facile aux transports en commun vous aidera à gagner des clients potentiels. 

Idéalement, vous voudriez que votre entreprise se trouve directement à proximité des centres commerciaux. De plus, il vaut mieux que votre bistrot dispose de son propre parking. Sélectionnez un emplacement avec une bonne visibilité pouvant accueillir de nombreux véhicules. 

Maisonnette Bistro: Des ingrédients français que nous utilisons

Si vous cherchez un endroit où manger, vous voudrez peut-être essayer notre endroit ici à Greenwood. Maisonnette Bistro propose une cuisine française authentique avec de nombreuses boissons à associer pour satisfaire vos envies. Nous avons fait un bon restaurant où les familles et les amis peuvent se détendre et prendre une pause dans la vie. Le bistrot sert de lieu de repos non seulement pour les habitants de la ville mais aussi pour les visiteurs du lieu.

La plupart des gens ne le savent pas, mais la cuisine française se compose de méthodes traditionnelles. Les plats ont des ingrédients de signature que nous utilisons pour rendre tous les repas savoureux. 

Voici quelques-uns des ingrédients français que nous utilisons pour servir vos plats préférés de tous les temps ici au Maisonnette Bistro:

Herbes de Provence (Herbes)

séchéesLes herbes séchées sont essentielles dans la cuisson de certains plats français. Nous les utilisons pour assaisonner et pour éliminer ou ajouter du parfum à certains repas que nous cuisinons. La plupart du temps, ces herbes servent d’assaisonnement à la viande.

Les herbes séchées donnent à la viande une saveur aromatique et en éliminent la mauvaise odeur, rendant la nourriture plus fraîche et plus savoureuse.

Fleur De Sel (gros cristaux de sel)

Nous utilisons principalement des cristaux de sel lorsque nous cuisinons un plat à base de poisson. Il élimine l’odeur et lui ajoute de la saveur. Ce sel est un peu plus gros que le sel ordinaire car il est dérivé de l’eau de mer.

Fleur De Sel est le cristal en forme de pyramide que vous voyez dans l’eau de mer lors de l’évaporation. Vous pouvez également considérer cela comme un condiment ou une garniture. De plus, vous pouvez ajouter ces cristaux sur un plat pour ajouter du goût, de l’esthétique et de la texture.

Crème

fraiche Cette crème est une crème épaisse mélangée avec du babeurre qui est utilisée pour les soupes et les sauces. Les clients peuvent également le demander comme garniture pour un plat sucré comme par exemple un bol de fruits ou une banane fendue.

Moutarde de Dijon

Cette moutarde est utilisée à la fois comme condiment et ingrédient de cuisine. Vous pouvez le voir vendu dans un bocal ou des bouteilles à presser. La plupart du temps, la texture est crémeuse et sa couleur est jaune pâle. Il a une forte saveur forte avec un peu d’épices. 

C’est le meilleur accord pour le corned-beef ou le sandwich au pastrami car il donne une couche savoureuse qui aide à garder la fraîcheur et le goût prononcé de la viande. Cette moutarde ajoute beaucoup de saveur à la nourriture sans mettre beaucoup de calories.

Les

terrines sont des viandes en forme de pain qui sont cuites et conservées dans des contenants. Ceux-ci peuvent être le plat principal ou un ingrédient ajouté à certains plats. Notre terrine peut être servie dans une marmite avec un couteau et c’est à nos clients de décider s’ils la traiteront comme leur plat principal ou si elles l’utiliseront comme composant supplémentaire d’un plat plus grand.

Best milkshakes you should try

Milkshake is one of the best desserts you can brighten your mood. With its milky and creamy taste mixed with fruits and other flavours. Here at Maisonette Bistro, we offer a wide range of milkshakes that you can enjoy. 

Just recently, we launched our new milkshake flavours just in time for the summer vacation! Moreover, we also created a new menu of snacks to make your milkshake experience more enjoyable! Here are some of them: 

Cookies and cream milkshake 

Made of crushed Oreos and creamy vanilla, this milkshake will give your sweet tooth a run for its money. To make it more exciting, we added a generous amount of chocolate syrup topped with rainbow sprinkles. Balance out the sweetness of this milkshake when you order our fries and burger combo! 

Chocolate swirl milkshake

Also known as the Black and White milkshake, this drink is one of the most popular versions of milkshake. Usually, it’s made of chocolate syrup blended with milk then swirled before serving. You can pair this milkshake with snacks like potato wedges or chips to tone down the sweetness. We add a strawberry topping for this drink to create a fruity twist. 

Chocolate chocolate milkshake 

If you want to treat yourself to a bar of chocolate, our double chocolate milkshake will give you the fix you need. Made of chocolate ice cream and chocolate syrup, this drink is perfect when paired with a banana dessert or a mellow vanilla lemon cake. 

If you want to upgrade this drink, you can choose from our toppings such as brownie bits, chocolate cookies, chocolate syrup, and candies. 

Peanut butter milkshake 

If you want to upgrade your regular shake, our peanut butter milkshake is something you should try. Topped with a generous helping of speculoos, this shake adds a nutty flavour that will add an interesting blend to your drink. You can pair this with potato chips or a cheese tray of fries to balance out the taste. 

Mint chocolate milkshake 

If you want to tone down from the sweetness, you can try out our mint chocolate milkshake. Made of chocolate and broken bits of milk chocolate, this drink is an exciting beverage during hot summer days. Moreover, the mint adds an interesting texture to the overall flavour of the drink. You can pair this with a burger and fries. 

Coffee milkshake 

If you’re a coffee lover, our coffee milkshake is the perfect drink for you. Made with vanilla, chocolate, and a generous blend of coffee, this drink will satisfy your coffee cravings. This drink is best paired with lemon cake or banana bread. 

Butterscotch milkshake 

Butterscotch milkshake is a classic drink that has a rich, sweet, and a little touch of salty flavour. If you want a shake that’s not too sweet or bland, this milkshake is the perfect drink for you. This drink is best paired with fries or a tray of chicken tenders.

Le premier choix du Maisonnette Bistro pour les desserts en couple

Maisonnette Le premier choix deBistro pour les desserts en couple

La meilleure façon de gagner le cœur de votre amoureux est de faire des desserts sucrés! Appréciez vos proches en leur donnant des desserts que vous pouvez manger tous les deux ensemble. Cette date sera non seulement douce mais aussi remplie de moments que vous n’oublierez jamais.

La carte des desserts pour couple 

Dînez sur place au Maisonnette Bistro et ressentez l’ambiance de la Saint-Valentin tout au long de l’année. Chaque dessert que vous achetez est composé uniquement des meilleurs ingrédients et est délicatement préparé par le chef pâtissier pour le rendre parfait pour votre rendez-vous! 

Voici les best-sellers dont les clients ne se lasseront jamais au bistrot:

Jelly Roll au

chocolat et aux fraises Rien ne peut battre le délicieux goût des chocolats et des fraises! C’est le dessert parfait à partager avec votre amoureux pour célébrer l’amour et l’affection que vous partagez. Vous pouvez le commander par tranche ou sous forme de rouleau entier à partager non seulement avec votre moitié, mais aussi avec vos amis et votre famille. 

Ce dessert est composé des ingrédients suivants: 

  • Mélange de pâte du chef pâtissier
  • Fromage à la crème
  • Fraises lyophilisées
  • Sucre de confiserie
  • Chocolat noir
  • Huile de coco raffinée

Chocolat chaud enrichi

Qui a dit que les desserts ne pouvaient pas être préparés sous forme de boisson? Ici, au Maisonnette Bistro, tout ce qui est sucré et délicieux peut être un dessert et cela inclut ce chocolat chaud enrichi qui peut vous réchauffer, vous et votre partenaire, surtout quand il fait froid dehors. Buvez cette délicieuse boisson ici au bistro pour que vous puissiez rentrer chez vous heureux avec votre moitié. 

Cette boisson est préparée avec les ingrédients suivants:

  • Poudre de cacao non sucrée
  • Lait entier
  • Bâtons de cannelle écrasés
  • Un choix entre bourbon ou seigle
  • Guimauves grillées pour servir des

biscuits Red Velvet Douchez

votre partenaire d’amour en commandant un énorme plateau de biscuits de velours rouge que vous pouvez partager tous les deux . Ce dessert peut être considéré comme un gâteau de velours rouge de la taille d’une bouchée avec une rotation de biscuits aux pépites de chocolat. Chaque bouchée de ce biscuit peut provoquer une sensation de chaleur et de flou, surtout lorsque vous le mangez aux côtés de la personne que vous aimez vraiment. 

Ce dessert est préparé avec les ingrédients suivants: 

  • Poudre de cacao
  • hollandaise Beurre nonArôme
  • salé Sel casher
  • Sucre brun Sucre
  • granulé
  • Œufs
  • velours rouge
  • Extrait de vanille pur
  • Pépites de chocolat mi-sucré

Barres de gâteau au fromage

Envie des saveurs sucrées et salées d’une barre de gâteau au fromage? Commandez le vôtre aujourd’hui ici au Maisonnette Bistro et savourez chaque bouchée de ces barres de gâteau au fromage épicées d’un tourbillon de canneberges au sommet. Ce dessert fait partie des favoris de la foule de nos clients, en particulier pendant la saison des amoureux. Vous pouvez le commander toute l’année afin que vous ayez l’occasion d’en profiter lorsque vous nous rendrez visite avec votre être cher. 

Ce dessert est composé des ingrédients suivants: 

  • Canneberges
  • Zeste d’orange râpé
  • Jus d’
  • orange Beurre non salégaufrés au
  • Biscuitschocolat
  • Fromage à laCrème
  • crèmesure
  • Extrait de vanille pur
  • Œufs 

Zweirad Hölscher: Meilensteine ​​des2021

beimDie Pandemie hindert jeden daran, sein Leben in vollen Zügen zu leben und die Schönheit der Außenwelt zu erkunden Kein Wunder, dass viele Menschen aus dem Jahr 2020 hervorgegangen sind und mit neuer Kraft ins Jahr 2021 eingetreten sind, um ein Abenteuer durch Radfahren zu beginnen! 

Wenn Sie Teil der Menge sind, die während der Pandemie ein Interesse am Radfahren entwickelt hat, möchten wir Sie in der Radsport-Community herzlich willkommen heißen. Um Ihnen eine Richtung in Ihrem Radsport-Hobby zu geben, haben wir die Meilensteine ​​zusammengestellt, auf die jeder Radfahrer nicht warten kann. Lassen Sie sich von diesen Meilensteinen vorantreiben und Ihre Räder am Laufen halten!  

Meilensteine, nach denen jeder Radfahrer streben muss

Jeder neue Radfahrer möchte der Beste auf der Straße sein. Bis zum Gipfel Ihrer Radtour ist es jedoch noch ein langer Weg. Diese Liste zeigt Ihnen die Meilensteine, die in Reichweite, aber auch herausfordernd sind.

  • Erste Strava-Krone Die

Strava-Krone wird erreicht, wenn Sie als Erster unter anderen Radfahrern in einem Rennen auf die Spitze eines Berges landen. 

  • Reitklickpedalen

Klickpedale sind einschüchternd, vor allem für Anfänger Reiters. Es ermöglicht Ihnen jedoch auch, effizienter zu fahren. Außerdem fühlen Sie sich dadurch mehr mit Ihrem Fahrrad verbunden. Es mag nicht großartig klingen, aber es ist definitiv ein Meilenstein für jeden Radfahrer!

  • Sich zu verlaufen

Sich zu verlaufen ist eine beängstigende Erfahrung. Es gibt jedoch einige Vorteile, sich zu verlaufen. Es ermöglicht Ihnen, die Dinge zu entdecken, die Sie noch nie zuvor gekannt haben. Außerdem zeigt es Ihnen die Dinge, die Sie verpassen. Es ist ein Meilenstein für jeden Radfahrer, sich ab und zu zu verlaufen und wieder nach Hause zu finden. 

  • Ihr erstes Bike-Kit

Wenn Sie tief in die Welt des Radfahrens eintauchen, werden Sie feststellen, dass es eine Menge gibt, auf die ein Fahrer vorbereitet sein sollte. Jedes Mal, wenn Sie ausgehen, tragen Sie sich und Ihr Fahrrad nicht nur ins Unbekannte. Sie müssen ein Fahrradkit vorbereiten, das Luftpumpen, Reifendichtmittel und Reparaturkit enthält. 

  • 50 Meilen fahren

50 Meilen fahren ist eine große Leistung für jeden Fahrer. Es zeigt, wie weit Sie gekommen sind von deinen Anfängertagen. Diese wenigen Kilometer markieren Ihre erste große Fahrt und den Beginn längerer Reisen. 

  • Bonking

Bonking passiert nicht jedem. Nur wer leidenschaftlich genug ist, um an seine Grenzen zu gehen, kann Bonking erleben. Es ist ein Meilenstein, der zeigt, wie hart Sie für Ihre Leidenschaft für das Radfahren gearbeitet haben. 

  • Teaming

Das Beste am Radfahren ist, dass es Bindungen zwischen Bikern schafft. Sie könnten reiten auf verschiedene Fahrräderaber die ReiseSie zusammen mit Ihrem Fahrrad Freunde habenmacht jede Reise einen würdigen Meilenstein. 

  • Erste Bräunungslinien beim Radfahren Bräunungslinien

zeigen, dass Sie die harten Bedingungen draußen überstanden haben, um die Welt mit Ihrem Fahrrad ein wenig länger zu erkunden. Ihr Meilenstein im Bereich der Bräunungslinien, der Sie an die Zeit erinnert, die Sie mit dem Radfahren verbracht haben.

Maisonnette Bistro: Best drinks in Quebec

Maisonnette Bistro: Les meilleures boissons au Québec

L’une des provinces du Canada, le Québec, n’est pas particulièrement connue pour ses boissons hors du monde et qui changent la vie. Cependant, il y a pas mal de boissons que vous devez absolument acheter dès votre arrivée dans les limites de la ville. Vérifiez les boissons suivantes dont vous avez besoin pour siroter et siroter rapidement ici au Maisonnette Bistro:

  1. Vin de glace
  2. Caribou
  3. Sortilege Whisky à l’érable
  4. Acajou

L’une des boissons les plus populaires en Europe et au Canada est le cocktail appelé Acajou. C’est un mélange puissant d’alcool qui attirera certainement votre attention et

  1. Yukon Jack.

L’une des choses que vous devez essayer est la liqueur Yukon Jack. Il est communément appelé le mouton noir du monde de l’alcool au Canada, mais vous ne pouvez pas le manquer. Il a un goût fort, doux et doux avec une saveur d’épices et de vanille qui peut vous rendre accro en une seule fois. Il est certainement facile en bouche, mais assurez-vous de l’associer avec des aliments frais et d’agrumes, afin de ne pas dominer votre palais avec une douceur manifeste.

Vous pouvez boire le Yukon Jack seul ou mélangé à un cocktail. Cependant, si vous l’essayez pour la première fois, il est préférable de le boire seul pour en apprécier pleinement le goût.

Maisonnette Bistro: Quebec as our beloved source of inspiration

Maisonnette Bistro: Quebec as our beloved source of inspiration 

Maisonnette Bistro is proud to be a part of the wonderful city of Montreal, Quebec. It is also an endless source of inspiration for us from the food and drinks we serve to the entire atmosphere of our bistro. 

If you want to find out more about our bistro and why we are here, the rich history and culture of Quebec can give you great insight. Learn more about Quebec and the bistro here!

Maisonnette Bistro: Tracing the history of Quebec 

The rise of Quebec can be traced back from 1534 to 1535 when French explorer Jacques Cartier set foot at present-day Gaspé. In the name of the king of France, he claimed the land and brought with him the 16th-century European traditions to some Indian (First Nations) and Inuit tribes (the Arctic people of Canada) occupying the land for thousands of years.

It was in 1608 when the name Quebec was bestowed on the land. It is an Algonquian word that means ‘where the river narrows’, alluding to the present-day St. Lawrence River and the pastoral Orleans Island.

Shortly after that, permanent European settlers came into a fort established by Samuel de Champlain. It was called Stadacona but is now known as Quebec City. In the next years, more French territories were built that made way for the foundation of New France in 1760.

After the Treaty of Paris in 1763, New France was ceded to Great Britain. However, the British Empire faced a revolution of independence for a decade. With unrest growing in the colonies, the British produced the Quebec Act of 1774 to give the Canadians their first Charter of Rights including the official recognition of the French language and culture.

Maisonnette Bistro: Exploring the culture of Quebec

Quebec is the home of most French-speaking communities in Canada. This gives the province a distinct cultural identity that can be seen in their Quebec nationalism. Its culture also links its historic French roots with its aboriginal heritage, as well as the contributions of recent immigrants and the English-speaking part of North America.

With the influence of Francophone social values, Quebec has a distinct society that fosters a ‘Québécois’ national culture. Be that as it may, Canada has been an increasingly multicultural place throughout the years, giving way to other cultural influences.

Since it became a meeting place for cultures, Quebec features social aspects that include representations in all traditional displays of high culture. This also consists of a long-lasting legacy of jazz and rock music, as well as unique facets in visual arts, theatre, music, and dance.

The proud Canadian truism that involves maple syrup came from Quebec. It was first harvested in the province by farmers in Cabanes à Sucres (meaning ‘sugar shacks’). French-Canadian folk songs such as Alouette or Les Raftsmen often talk about such farm life, as well as other rural chores and exploring the wild.

Moreover, the city of Montreal was dubbed Canada’s Cultural Capital by a known magazine. It is the country’s hub for French-language TV productions, radio, theatre, film, multimedia, and print publishing.

Maisonnette Bistro: Taste the rich history and culture of Quebec in our food

In terms of food, Quebec customs view cooking as one of the fine arts. This is partly because of the influx of migrants coming in the province from the 1960s to the 1970s. The foreign settlers came from many parts of the world, mainly from Italy, Belgium, Switzerland, and France.

Due to their French roots, the upper-class people of Quebec society have a passion for fine dining. While Vancouver is highly concentrated with fine cuisine restaurants, the city of Montreal follows it closely. 

Because of their love for food, even small towns take pride in their world-class restos where the chefs and cooks have global reputations. Aside from the distinct flavours of the Québécois cuisine, food from Quebec proudly boasts dishes from the Americas, Northern Africa, Asia, and Europe.

Quebec is the home of dishes that are widely known throughout the rest of Canada, in the northern United States and abroad such as:

  • Poutine – It is a dish that emerged in the late 1950s in the Centre-du-Québec area. It consists of french fries and cheese curds. Brown gravy is poured over it before serving. 
  • Tourtières – It is a meat pie dish that is usually made with minced pork, veal, or beef, and potatoes. Traditionally, it is served as part of the Christmas réveillon and New Year’s Eve meal in Quebec.
  • Pâté chinois – It is a savoury casserole pie that is similar to the English shepherd’s pie or the French hachis Parmentier. It has layers of ground beef sauteed with diced onions, canned corn, and mashed potatoes. Pickled eggs or beets are sometimes added to the layers. Sometimes, it can be served with ketchup.
  • Soupe aux pois (yellow pea soup) – It is another traditional dish that drew influence from Maine and Vermont cuisines. Whole yellow peas are used with salt-cured pork and herbs for flavour. 
  • Fèves au lard (baked beans with lard) – It is similar to Boston baked beans but instead of molasses, it uses maple syrup to give the beans a smoky and sweet taste. It is also served with salt pork.
  • Cretons spread – It is a forcemeat-style pork spread that also has onions and spices. It is usually eaten with toast as part of the traditional Québécois breakfast.
  • Grands-Pères au Sirop d’Érable (maple syrup dumplings) – It is a dessert dumpling dish that is made of ball-shaped cakes cooked in maple syrup. It is usually served in the sugar season in the sugar shacks.
  • Pouding chômeur (unemployed man pudding) – It is a dessert cake with a layer of hot syrup or caramel on it. It was believed that female factory workers created the dish in the Great Depression.
  • Tire Ste-Catherine (St. Catherine’s taffy) – It is a variety of taffy made to celebrate the feast date of Saint Catherine of Alexandria. Traditionally, it was made by unmarried women for eligible men.

Most of the classic dishes of Quebec are centred on the holidays. Réveillon which is the Christmas Eve (or New Year’s Eve) feast usually highlights dishes such as a bûche de Noël and tourtières. During the spring, the sugar season also influences the cuisine of the province. It is one of the oldest culinary traditions in Quebec.

Maisonnette Bistro: Why Quebec is the driving force behind the bistro’s food

Here at Maisonnette Bistro, we take pride in our eclectic cuisine that is inspired by the flavours and textures known in Quebec, Canada. Our goal is to be a mirror of Quebec from its rich history to its unique culture. 

A majority of the people living in the province remain ethnic French-Canadians who are the descendants of a fairly small group of 17th-century colonial settler families. Due to this, the Quebec culture including its cuisine is strongly rooted in that community’s age-old shared rural past.

As proud Quebecers, we at Maisonnette Bistro put all our effort in preserving the historic identity of our province in the face of considerable social and technological change. Be that as it may, we are still open to the influences of other cultures that found their way in Canada.

Enjoy a wide range of Québécois food from traditional dishes to haute cuisine. The bistro specializes in regional cuisine but our chef and his team are continuously crafting contemporary dishes inspired by Quebec and the world.

Our deep love for the province and the city of Montreal can be seen not just in our food but also in our place. The bistro boasts a contemporary market kitchen while the dining area has an eclectic mix of regional cuisine and high-class dining experience. 

Enjoy a great meal here at Maisonnette Bistro. Have fun with friends at our sleek cocktail lounge. You can also spend time with your family at the indoor tables or our spacious terrace. Be welcomed by our warm and friendly bistro staff. 

It is our utmost goal to form a community with the great people of Quebec. We will make sure you have the best dining experience here and cater to your every need and request from reservations, allergy notices, vegetarian and vegan options, and more. 

Moreover, we pride ourselves on creating a place of exploration here at Maisonnette Bistro. It is a space where the love and creativity of the chef and his team can be seen in each dish served in the bistro. With this, we guarantee a one of a kind culinary experience in Quebec!

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Maisonette Bistro: Must-try foods in Quebec

Maisonette Bistro: Must-try foods in Quebec

Food is one of the most important cultural indicators of a country. Every ingredient and way of cooking used represents the uniqueness and heritage of a nation’s identity. It is often said that to understand a culture, you can do it by learning local cuisines and methods of cooking. 

In Quebec, their food heritage was deeply influenced by French and Irish cuisine when immigrants settled in the 18000s. However, according to some historical accounts, Quebec’s cuisine started to flourish in the 16th century. During this time, locals also learned some cooking methods from the Algonquins and Iroquois. 

One of the most popular methods that is still used to this day is the ‘l’acericulture’, which is a technique used to harvest maple sap for Quebec’s world-renowned maple syrup.

More of French cuisine influences became more pervasive during the 1670s when a large group of colonizers settled in the city. During this time, meals always included soup, bread, meat, and wine. 

However, drastic changes happened during the Conquest of New France because products such as wine were banned from entering the city. Moreover, bread, which was the most in-demand staple food in the country, was suddenly replaced by potato. Production and consumption of sweets also increased. 

Quebec’s culinary history is colourful and exciting. Tourists from other countries flock their restaurants to get a taste of their world-class dishes. Are you curious to know more? Here are some of the most popular dishes you can find in Quebec:

Poutine 

For gastronomes touring Quebec, their highly recommended food is the poutine. At first glance, this dish may seem plain, but the pile of fries topped with a thick dollop of cheese curds and gravy is often called a culinary renaissance that’s spreading across the globe.  

Just how delicious is this dish? Well, it already has a gourmet counterpart in big cities such as New York. Even the popular magazine, The New York Times, said that they were excited that Poutine arrived at the shores of Manhattan. 

Who wouldn’t relish in this dish? Thick cuts of fresh potato garnished with flavourful gravy and white cheese is so mouth-watering that people celebrate a day just for this food called ‘Poutine Week’.

Want to make your own poutine? Here’s a simple recipe you can try at home: 

  • 1-quart vegetable oil for frying. You can also use oils of your choice. 
  • 1 (10.25 ounce) can beef gravy
  • 5 medium potatoes, cut into fries
  • 2 cups cheese curds
  • A pinch of salt 
  • Kitchen towels to drain excess oil.

How to cook your poutine: 

  1. Take 1-quart of vegetable oil and heat it in a skillet over medium heat. While your oil is heating, you can begin preparing your gravy. Make sure you don’t underheat the pan, otherwise your poutine’s will stick.
  2. If you think your oil is hot enough, you can now put your fries one at a time. Cook until brown. Make sure you don’t fill the pan with fries in order to cook evenly. You can do them in batches just to make sure they’re well-fried. Once done, use a strainer to drain the oil. Place them on a plate with kitchen paper to remove excess oil.
  3. Once done, sprinkle your fries with a pinch of salt to taste. Take the gravy top the fries. Add the cheese curds after. Use a ladle to spread evenly and viola! You’re very own poutines ready to serve!

Bagels in Montreal 

People who say that New York has the best bagel haven’t probably tasted Montreal’s heavenly bagels. Baked to perfection and topped with the best sesame seeds, Montreal bagels are a treat for people who are always on the go. The best bagels in the country can be found in St-Viateur and Fairmount Bagel. Additionally, people can buy delicious bagels in grocery stores 24/7. 

Crepes 

Crepe is popular as a French food but it’s also popular in Quebec. What makes crepes delicious is that it’s topped with fresh slices of fruits such as berries and bananas covered with a generous amount of chocolate syrup or whipped cream. While pancakes are classic breakfast staples, crepes offer a fresh selection of variants that you can enjoy. 

Want to enjoy crepes at home? Here’s a simple recipe you can follow: 

  • 1 cup all-purpose flour
  • 2 eggs
  • ½ cup milk
  • ½ cup of water
  • ¼ teaspoon salt
  • 2 tablespoons butter, melted
  • Fruits, preferably bananas and berries
  • Whipped cream

How to cook crepes: 

  • Using a large mixing bowl, whisk together the flour and eggs then slowly add the milk and butter. Slowly stir until the mixture is fluffy. Once you’ve achieved the right consistency, slowly add the butter and salt to add taste. Whisk again until the mixture is smooth and without any lumps. 
  • In a flat skillet, heat oil over medium-high heat. Take a ladle and scoop the batter. Make sure that each crepe has at least ¼ cup. To cook evenly, tilt the pan in circular motions. 
  • Cook your crepes for at least 2 minutes until lightly browned. Make sure you don’t burn them. If you think the crepes are evenly cooked, loosen them with a spatula then flip them over to cook the other side. 
  • Once cooked, take the fruit chunks you sliced and top with whipped cream or chocolate, depending on your preference. 

Smoked Meat Sandwiches 

Aside from bagel, another favourite dish in Quebec is smoked meat sandwich. With its fatty and salty taste, this delicious sandwich is often compared with New York’s pastrami. What makes smoked meat sandwiches delicious is that the meat used for this is marinated with different spices that make the flavour seep in the fillings. 

Cheese 

If you think France is the only country with good cheese, think again. Quebec is actually one of the large producers of cheese in the world. If you visit Quebec, you’ll find a whole street selling artisan cheese that will make your mouth water. Moreover, people know their cheese, so if you’re a first-time shopper in the cheese, you can ask around. 

Usually, Eastern towns in the country are considered as the suppliers of dairy products. Aside from cheese, they also have raw milk and all kinds of cheeses. 

Feves Au Lard 

Also known as beans with fat, Feves au lard is baked beans glazed with a thick helping maple syrup that is usually served at the breakfast table. In earlier times, travellers from the country often consider this food as a staple breakfast meal. Because it’s rich in vitamins and minerals, it was consumed before people started their day. It’s usually paired with bread or sometimes rice. 

One of the most popular places in Quebec that served feves au lard is La Binerie Mont-Royal. They’ve been serving world-class feves au lard for 75 years so you can never go with this dish. 

Creton 

If you enjoy breakfast, Quebecans enjoy a dish called creton. This food is often used as a spread and is made of salted pork that has a texture of a pate. It’s usually used on bread or other main dishes. 

Shish Taouk 

The shish taouk is the Montreal version of chicken shawarma. This dish is made of chicken sliced to pieces then marinated in different spices. Once the chicken is done, it will be stuffed in pita bread then roasted again for extra crust and texture. 

Sometimes they add veggies and hummus to add extra flavour to the chicken meat. However, in some parts of the country, if you ask for ‘shawarma’ they will most likely serve you with meat. So just specify that you want a shish taouk.  

Lamb in Charlevoix

Charlevoix is one of the most popular and delicious foods in Quebec cuisine. Because of its wide-spread popularity, some producers of the lamb implemented a law to have it legally protected just like the French Champagne and the Italian Parma. 

Try these foods now at Maisonette Bistro!

Here at Maisonette Bistro, you can try all these decadent dishes and more. We offer a wide selection of authentic cuisines, so reserve a table now to get a taste of these mouth-watering foods! 

How to reserve a table: 

  • Visit our website and sign up using your email address. Once done, select a schedule you want and click ‘reserve’.
  • Please remember that you can opt to pay a day before the actual date. However, please be reminded that if you want to cancel, please remind us ahead of time so we can give it to other people waiting in the reservation list. 
  • Additionally, please refer to our payment options to know what payment options we accept. Moreover, if you decide to pay in the restaurant, please provide us with a hard copy of your reservation form and present it at the counter so we can settle your dining reservations accordingly.